De jongerenwerkers

Het jongerenwerk is belangrijk voor het Wijk- en Buurtgericht Werken in Hendrik-Ido-Ambacht. Vivenz maatschappelijke dienstverlening zet vier jongerenwerkers in onze gemeente in, die activiteiten organiseren met en voor jongeren én zich op straat begeven. Zij leveren op hun manier een bijdrage aan het verbinden van jong en oud.

Een oogje in het zeil

Zo’n vier avonden per week bezoekt het jongerenwerk de plekken op straat waar jongeren graag samenkomen. Eén van de jongerenwerkers is André Allijn. Hij doe dit werk nu al dertien jaar met veel plezier en vertelt hoe hij en zijn collega’s te werk gaan: “In ons team trekken we samen op, maar we hebben ook ieder ons eigen specialisme. De één is sterk in het organiseren en enthousiasmeren van jongeren, terwijl de ander vooral een oogje in het zeil houdt op straat. Zelf kom ik het meest op straat als ‘ambulant jongerenwerker’, zoals dat heet.

Gemoedelijk

Als je een tijdje meedraait dan weet je vrij goed welke jongeren je waar kunt vinden. ’s Avonds ga ik dus een aantal voor mij bekende plekken langs en maak ik een praatje met verschillende groepen. We kennen elkaar inmiddels behoorlijk goed en de sfeer onderling is over het algemeen open en gemoedelijk.

Bemiddelen waar nodig

Het is goed om te weten wat er speelt op straat. Daarom vraag ik altijd aan de jongeren hoe het gaat. Met de hele groep, maar ook met jongeren persoonlijk. Als er problemen zijn, dan hoor ik dat graag van hen. Soms krijg ik klachten uit de wijk over jongerenoverlast en dan is het belangrijk om het verhaal van twee kanten te kennen. Ervaren zij zelf ook een probleem? Wat is er precies gebeurd en wat kunnen zij daarmee doen? Als ik kan helpen door te bemiddelen of hen met anderen in contact te brengen, dan doe ik dat graag.

Leuk én leerzaam aanbod Gelukkig zijn de bezoekjes op straat meestal niet gestoeld op overlast. De meeste jongeren willen zich vooral samen vermaken en zitten niet te wachten op moeilijkheden. Vanuit diezelfde positieve insteek bieden wij als jongerenwerk allerlei activiteiten aan hen aan. We organiseren bijvoorbeeld elke eerste vrijdag van de maand een tienerdisco, of organiseren een optreden, bioscoopmiddag, feest voor een goed doel, sportwedstrijd, skate-event… Noem maar op.

Ook educatie vergeten we niet. Zo geven we af en toe voorlichting over drugs en alcohol of bieden we een thema-avond rond alles dat je moet weten en regelen als je op jezelf gaat wonen.

De meeste activiteiten vinden plaats in Dock-03, het jongerencentrum aan de Hoge Kade. En bijna altijd organiseren we ze met hulp van de jongeren zelf, die graag bereid zijn om hun handen uit de mouwen te steken.

Inloop

Behalve de speciale activiteiten is er ook een reguliere inloop in Dock-03. Jongeren van 14 jaar en ouder zijn in Dock-03.

Contact of helpen?

  • Wilt u iets bespreken met een groep jongeren in uw buurt en vindt u het moeilijk om hen direct te benaderen? De jongerenwerkers staan u graag te woord en helpen u verder.
  • Of wilt u zo nu en dan eens helpen om een activiteit voor jongeren op poten te zetten? Schroom dan niet en neem contact op met het jongerenwerk van Vivenz. Het verplicht u tot niets en kan alleen maar mooie dingen opleveren.